+36 20 551 1013 1133 Hegedűs Gyula utca 92.

Fontos a jó kávé, de milyen a jó kávécserje

Maga, a kávécserje eredetileg, Afrikából származó növény, innen terjedt el a világon. Persze mára már igen elterjedt, de a j ó kávéültetvényeket igen őrzik! Tudtad, hogy kapható már itthon is kávécserje?

A cserje 

A búzafélék családjába soroljuk. Több fajtája is létezik, de pár mindenképpen a kiemelkedők közé sorolandó, ilyen a Coffea Arabica, Liberica, és Canephora, vagy ismertebb nevén, Robusta.

Maga a cserje, hatalmas zöld levelekkel rendelkezik. A virágokra sokat kell várni, van, hogy éveket is, de ha megjelenik, hófehér, illatos virággal ajándékoz meg minket. Persze, ez még nem elég, mert ha a virágok meg is jelentek, még 9 hónapot kell várnunk a gyümölcsök megjelenéséig. Minden gyümölcsben két mag van, ezek lesznek érés után, a kávébabok. Csak négy, vagy öt év után terem!

Most már érthető, hogy miért van olyan borsos ára a kávénak, hiszen gondoljunk csak bele, mennyi kávé szükséges csak egy adag feketéhez.

Akár otthon is tarthatsz

Már sok kertészetben kapható kávécserje. A növény, akár két méter magasra is megnőhet! Ha szaporítani szeretnénk arra is van egyszerű lehetőség, a növényt, egyszerűen csak a hajtásból kell levágnunk, és elültetnünk.

Azért arra figyeljünk, hogy a 12 °C-nál kevesebb hőmérsékletet nem szereti, a tűző naptól is óvjuk a növényünket, ugyanakkor a fényt szereti!

Vásárlás során arra mindenképpen figyeljünk, hogy dús, bokros növényt vásároljunk, melynek levelei szép zöldek, fényesek! Betegségre nem igazán hajlamos, így ha mégis valami baja van, akkor a tartással lehet valami gond.

Ha jól tartjuk, évente akár 30cm is nőhet. Ha már eléri az egy méteres magasságot, ekkor ajándékoz meg minket gyönyörű fehér fürtös virágaival!

Ez után már nincs is más dolgunk, mint évente a gyümölcsök learatásával, és a kávébabok kiszedésével, majd szárításával, és pörkölésével. Innentől már akár a saját kávénkat is ihatjuk!

kávé cserje, kávécserje afrika búza

Ne maradj le kedvezményes tanfolyamainkról!

barexpert

});})(jQuery);