+36 20 551 1013 1133 Hegedűs Gyula utca 92.

Szója tej vagy Tehén tej? Mit válasszak?

Először is, azt gondolom, azt kell tisztázni, hogy mi is a szója, honnan ered, hogyan készülnek a belőle készült élelmiszerek! Számtalan lehetőségünk van, a felhasználására. Te tudod ezekre a választ?

 

Mi is az a szója, hogyan készül a szójatej 

A más néven, szójabab, Kelet-Ázsiából származó növény, mely a hüvelyesek családjába tartozik, bár ezen megoszlik a vélemény, mert egyesek szerint, inkább az olajos magvak családjába.

Összetételét tekintve, 18 százaléka olaj, és 37 százalék fehérjéből tevődik össze.

Az élelmiszeripar, és az állattenyésztéssel foglalkozók, egyaránt felhasználják! 

A szójatej készítése, a szójabab beáztatásával kezdődik. A következő a zúzás, ahol a szemeket megfelelő nagyságúra zúzzák, annak érdekében, hogy minél több anyagot nyerjenek ki belőle! Ez után forralják, majd szűrik le! Az összetétele, a tehéntejhez hasonló.

 

Élettani hatása, előnye, hátránya

Sokan cáfolják, mások azt állítják egészséges. Mindenki maga dönti el, az ismeretei alapján. Az biztos, hogy az egyik legfantasztikusabb dolog, a laktóz érzékenyek számára, hiszen ők ezt fogyaszthatják! A vegetáriánusoknak szintén fontos kiegészítője, az étrendjüknek, hiszen ők állati eredetű termékeket nem fogyasztanak, ugyanakkor remekül helyettesíti, a tehéntejet, és annak a vitaminjait.

Mivel elég sok szója szükséges, a megfelelő mennyiség előállításához, így az ára is másabb, mint a tehéntejé.

Számtalan jótékony hatása ismert. Egyesek szerint, gátolja az öregedést, a bőrre is jótékony hatása van. 

Hátránya lehet, hogy a kutatások szerint, egyes népcsoportok szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni!

Alacsony vastartalma miatt, a rendszeres szójatej fogyasztóknak szüksége lehet pótlásra. Egyes tápanyagok felszívódását megakadályozza, és egyes felmérések szerint, a has, és pajzsmirigy működésére, sem jótékony hatású.

 

Szemezgetések a tehéntejről

A benne lévő fehérje, és aminosav, nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Az egyik legjobb kalciumforrás, hiszen, a napi szükségletek 30% teszi ki a tehéntej, melyet D vitaminnal látnak el, így segítve minél több értékes vitamin felszívódását a szervezetben.

Hátránya, a szójatejjel szemben, hogy a laktóz érzékenyek, nem fogyaszthatják, ugyanakkor a jó szénhidrát tartalma miatt fontos szerepe van a táplálkozásban!

Ha a két italt össze kell hasonlítani, tápértékük hasonló. Amit azért nem szabad elfelejteni, hogy a szója tej növényi eredetű, a tehéntej pedig állati! Persze, a tejipar próbálja elnyomni a szóját, mert konkurenciát jelent számára, de mindenképpen értékes a szójából készült ital is, hiszen, a tejallergiásoknak nélkülözhetetlen!

Persze, számtalan hasznos tej létezik még, mint a mandula, rizs, kókusz, vagy a zabtej. Ezeket sem szabad elfelejteni, hiszen felhasználásuk elég széles körű!

tej szójatej szója tehén tehéntej élettani hátrány előny

Ne maradj le kedvezményes tanfolyamainkról!

barexpert

});})(jQuery);