+36 20 551 1013 1133 Hegedűs Gyula utca 92.

Mi az a pótkávé?

Emlékszem, gyerekkoromban, hogy örültem, mikor is hosszú könyörgések árán, én is kaptam egy bögre kávét. Azt hittem, hogy ugyanazt iszom, mint a felnőttek, és ettől én is nagyobbnak éreztem magam… Persze most már tudom, hogy nem igazi kávét ittam, hanem pótkávét. Te tudod, mi az a pótkávé, miért ihatnak a gyerekek, és hogy miből készül?

 

Miből készül

Különböző növényi részekből tevődik össze, melyet megfelelő szemcsenagyságúra vágva pörkölik, majd porrá őrlik, mivel nem tartalmaz kávébabot, így ezek a kávékülönlegességek, koffeinmentesek..

Már hazai gyártmányú pótkávé is kapható, ami cikóriából, vagy cukorrépából készül. De mi is az a cikória? Az őszirózsák családjába tartozó növény, melynek gyökeréből készítenek pótkávét.

A gyökereket, kiszedésük után, alaposan megmossák, felszeletelik, és leszárítják. Ez után már, ugyan az az eljárás, mint a rendes kávénál, megfelelő nagyságúra aprítják, pörkölik, majd porrá őrlik, és már készen is van.

Vannak már különleges növényekből készült pótkávék, ilyen a fügekávé is. Az előállítása ugyan olyan módon történik, mint az előzőkben.

De létezik még különböző gabona magvakból is, mint a búza, árpa, rozs…

 

Mindenben van pótkávé

Az áruházak polcain, már számtalan keverési arányban, és kiszerelésben megtalálható.

Van olyan, amelyik 100% pótkávé, de vannak keverékek is, amelyek csak részben tartalmaznak pótkávét, másik része pedig valódi kávébab őrleményt tartalmaz.

A csomagoláson megtalálható, hogy melyik kávé, mekkora részben tartalmaz pótkávét.

 

Pótkávé történelem

A pótkávénak régmúltra visszanyúló, évszázados történelme van. A minőségi kávé, sokak számára most is elérhetetlen, mert a minőség az árak növekedésével együtt jár.

 

Régi időben pedig megfizethetetlen volt a kávébab. A háborúk idején is, csak a nagyon módos emberek engedhették meg maguknak, hogy az asztalukon igazi kávébabból készült fekete gőzölögjön. Így sokan azt sem tudták, milyen az igazi kávé íze, aromája.

Vannak, akik egész életükben csak pótkávét ittak, mert elérhetetlen volt számukra az eredeti kávé.

 

Kik ihatnak pótkávét

Valójában bárki fogyaszthatja kedvére, aki nem szeretne koffeint a szervezetébe bevinni.

Persze, van, aki betegség miatt, mondjuk magas vérnyomás, vagy egyéb szívproblémák miatt nem ihatnak, ők kedvükre fogyaszthatják azt, amelyik 100% pótkávé.

De a gyerekek is előszeretettel fogyasztják reggelihez, vagy vacsorához.

A cikóriának ugyanakkor gyógyító hatása is van. Magas rosttartalma, elősegíti az emésztést. Mindemellett tartalmaz még a szervezet számára fontos ásványi sót, a sárgarépához hasonlóan pedig karotint, melynek tartalma majdnem megegyező a sárgarépáéval. Ezen felül pedig még foszfort, és jódot.

Persze, ha valaki kedvet érez hozzá, megpróbálkozhat akár az otthoni termesztéssel is. Gondos odafigyelés mellett, akár saját pótkávét is termeszthetünk.

kávé pótkávé

Ne maradj le kedvezményes tanfolyamainkról!

barexpert

});})(jQuery);