+36 20 551 1013 1133 Hegedűs Gyula utca 92.

Rövid kávét igyak vagy hosszabbat, melyikben van több koffein?

Azt gondolom, mindenki maga tudja, hogy melyik kávét szereti? Persze sokan napszaknak megfelelően isznak kávét. Reggel inkább valamilyen tejes kávé féleség, délután pedig egy hosszú kávé, vagy valamilyen kávékülönlegesség. Mint laikus, először is azt kell mérlegelni, hogy melyik mennyi koffeint tartalmaz…

A kávé elkészítési módjától függ a koffein tartalma. Minél hosszabb ideig főzünk egy kávét, annál több koffein oldódik ki belőle. Ezzel csak az a probléma, hogy nem csak a koffein lesz több, hanem ebben az esetben több olyan anyag is feloldódik a hosszú kávé készítése közben, ami nem kedvező a szervezetünk számára.

 

Rövid kávé, más néven eszpresszó

Te tudod, mitől lesz egy rövid kávé, jó kávé, vagy mire kell figyelni?

Elnevezése Olaszországból ered, jelentése gyors.

Ennek a kávénak az elkészítése egyszerű, de mivel szinte az összes kávé típus alapja, ezért fontos hogy jól készítsük.

Hiszen csak gondolj bele, amikor egy jó kávézóban ittál, egy jó feketét, utána mennyire vágytál rá, hogy te is tudj ilyet otthon készíteni. Persze ez azért nem olyan egyszerű…

Mint minden kávénál, szükséges egy jó kávéfőző, fontos a kávé minősége, szemcsenagysága, pörkölése, és a megfelelő hőfok.

Az eszpresszó kávé standardjai a következőek. Általában 9 bar nyomáson, átlagban 90 C-on, 7gramm kávéból, 20-30mp alatt, 25-35ml-nyi főzet. természetesen ezek a standardek az eszpresso gépen készített kávékra vonatkoznak, melyek kávékultúrákként változhatnak.

A megfelelően elkészített eszpresszó, vöröses barna vagy mogyoró barna színű, a tetején a cremaval, ami elengedhetetlen, ha eszpresszó technikáról beszélünk.

 

Hosszú kávé

Ez a kávé annyiban különbözik az előzőtől, hogy az elkészített eszpresszót, feltöltjük egy kis forró vízzel. Hogy mennyivel is? Hát most mondhatnám, hogy kb 6cl-rel, de szerintem ahány hely, annyi féleképpen készítik sajnos.  

Ugyanakkor vannak országok, ahol így készítik, sőt olyan is előfordul, hogy az elkészített, egy adag eszpresszót egy nagyobb csészébe öntik, és forró vizet szolgálnak fel mellé, így mindenki maga dönti el, mennyire „hosszú” kávét szeretne inni. Ebben az esetben persze nem lesz nagyobb a koffein tartalom, mert egy eszpresszót főztünk, csak nem lesz annyira koncentrált, hirtelen erős hatású.

hazai kávézókban még sajnos azt a variációt részesítik előnyben, amikor is csak megnyomják az előre beprogramozott hosszú kávé gombot, és jó hosszan átfőzik a vizet a kávén. Így sajnos kifőznek minden olyan dolgot a kávéból, ami egészségtelen. A bécsi pörkölésű kávéknál ez még működhetne is, csak akkor már egy kicsit állítanom kéne a darálón, hogy a lehető legtöbb finom ízt hozzam ki a kávémból.

Tehát van még mit tanulnunk az alapokról én azt tapasztalom.

 

Még több kávékülönlegesség, és összetevője

Manapság már egyre több fajtáját élvezhetjük, és mindnek más elnevezése van.

Mint említettem, majdnem minden különleges kávénak az eszpresszó az alapja.

Lássunk néhányat ebből, és hogy mi az összetevője:

  • Cappuccino: 1/3 rész eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 rész gőzölt tejhab,
  • Latte macchiatót: kb.2/3 rész, forró, habos tej, 1 adag eszpresszó
  • Cafe latte: bő mennyiségű forró tej, egy adag eszpresszó
  • Chai latte: Indiai fekete tea , téli fűszerekkel, valamint forró tej, és méz vagy barna cukor.
  • Flat White: egy adag eszpresso, és nagyon vékony tejjel felöntve, általában nagyobb csészébe.Van ahol dupla ristrettoval készítik, így talán még ízletesebb.

Tehát, ha összegezni kell, számtalan kávé közül választhatunk! Minden attól függ, hogy milyen a hangulatunk, vagy, hogy napszaknak megfelelően melyik kávékülönlegességre vágyunk.

De ha kényeztetni szeretnénk magunkat, és szeretteinket, és pontosan szeretnénk megtanulni ezeknek a kávéknak az elkészítését, mindenképpen ajánlatos a Barista tanfolyamra beiratkozni, ahol szakemberek segítségével ezt elsajátíthatjuk.

koffein rövid hosszú hosszúkávé rövidkávé erős erősebb

Ne maradj le kedvezményes tanfolyamainkról!

barexpert

});})(jQuery);